V zadnjih letih se pri nas in v Evropi veliko razpravlja o uporabi herbicidov. Mnenja o posledicah uporabe glifosata so raznolika. V nadaljevanju si preberite nekaj ključnih prednosti, ki jih zagotavlja naprava Foamstream.

Prednosti: 

Foamstream uniči neželeno rastlinje, vključno s plevelom, mahom in algami, s pomočjo natančnega nanosa vroče vode, izolirane z našo biorazgradljivo peno. Letno potrebujete le 2-3 nanose, da popolnoma uničite to rastlinje, rezultati pa so vidni takoj.

Napravo se lahko uporablja tudi neposredno ob rastlini, na lubju ali peščenih površinah. Po uporabi zemlja ni zastrupljena in tam se lahko takoj posadi nova želena rastlina.

Naprava je prijazna do našega planeta

Foamstream je okolju prijazen in varen za uporabo v bližini ljudi, živali, občutljivih ekosistemov in vodnih poti. Pena ima odobritev za ekološko uporabo.

Kako deluje?

Zatiranje plevelov temelji na principu uporabe vroče vode. Električni grelci segrevajo vodo na 96 do 98 °C.  Zrak, dodan v vodo in koncentrat pene, na izhodu ustvari peno. Na nanašalnem ročaju na plano priteče vroča pena, ki se jo nanese na rastlino. Ta dejansko služi kot zadrževalnik toplote na plevelu, tako, da lahko vroča voda dlje časa učinkuje na samih rastlinah.

Zaradi visoke temperature, celične stene v plevelu počijo in proces odmiranja se začne. Takoj po postopku postane plevel temno zelen in ohlapen.  V naslednjih dneh postane vse bolj očitno, da bo plevel odmrl. Vse pa zavisi od vrste plevela in vremenskih pogojev. Po 24 urah je plevel načeloma suh – porjavel.

Za zagotavljanje učinkovitega dela je potrebno, da operater pozna plevele, njihovo velikost in starost, saj to vpliva na hitrost dela. Za optimalno učinkovitost je pomembno, da so vsi pleveli obdelani z vročo peno. Na hitrost delovanja pene vpliva tudi gostota rastlin in listja. Naprava je namenjena odpravljanju vegetacije (plevela) višine tja do 20 cm. Za seznanitev z vsemi vrstami plevela si preberite našo e-knjigo Vodnik obdelovalnih ciklov plevela.

Za učinkovito odpravo plevela mora biti drsnik (ustnik – ščitnik) ves čas čim bližje ali celo v stiku s tlemi. Če je drsalo od tal oddaljeno za več kot 3 cm, se učinkovitost nanosa zmanjša (temperatura tekočine se hitro zniža). Pomembno je tudi, da se operater ne premika prehitro, saj se lahko zgodi, da se na rastlinje ne absorbira ali nanese dovolj vroče vode in pene.

COVID19 Deep clean by WTL